Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klub Veresegyház


HÍREK
Archívum
- 2013.03.13.

A klub életéről, programjainkról a CSD motorvonat felújítási munkálatairól , a kiállításokon készült képekből talál albumokat itt, amelyet klubtagjaink készítettek. Nézze meg archiv felvételeinket!

Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!

Hoxa 120x240

Linkek
- 2011.06.14.

Hatvani Liszt Ferenc klub

Baross Gábor Vasútmodell és Vasútbarát Klub

Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Köre

Gerecse Vasútmodellező Közhasznú Egyesület

Pannónia Vasútmodellező Klub

Meteorológia Pártai Luciával

Nemzetközi fuvarozás, Rolling Cars


MAVOE

Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület

Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület

Flexbit Korlátolt Felelősségű Társaság

Flexbit vasútmodell webáruház

Vasúttörténeti Alapítvány Szeged

IHO


Weblap kellékek, naptárak, órák


Látogasson el Veresegyház testvérvárosának Schneeberg városhonlapjára

Tanusítvány
- 2016.05.07.

A www.terepasztal.shp.hu/hpc/web.php?a=terepasztal a
MegbizhatoOldalak.com által


Magyarország nyitólapja

Link katalógus
- 2017.11.14.

link hirdetés linkgyűjtemény

Túra oldal
- 2017.11.14.

Kirándulás ingyen

Borászat és gasztronómia
- 2017.11.14.

Törzsasztal Borászati, Gasztronómiai Portál sok videóval. Bor, borászat, borász, pince, borok, borászatok, borászok, pincészetek, recept, receptek, konyha, videóBACAR TUNING2018. június 29. - július 1. hétvégén különleges szerelvények közlekedtek Veresegyházon a Mézesvölgyi Általános Iskolában rendezendő vasútmodell kiállításon. Itt volt látható Közép-Európa legnagyobb modulpályája.
Egy ország 172 éves vasútja, 12 műemlék jellegű vasútállomása, 220 figura, 150 épület a 158 méter hosszú vasúti pályán egyszerre 80 szerelvény tudott közlekedni.
Először volt látható gőzmozdony vontatású Orient Expressz, Kínai villanymozdony konténer szerelvénnyel és még sok más érdekes összeállítású vasúti szerelvény.
Kicsiknek játszósarok. Modellezési szaktanácsadás és vásárlási lehetőség, ajándéktárgyak vására szinesítette a rendezvényt.
Mindezt még az idén 500.-Ft/fő áron volt megtekinthető.


Az alábbi képek ott készültek.


Fotó: Gombos István
Idén is a Rolling Cars kocsija szállított bennünket. Köszönjük!

Volt klubtagjaink is meglátogatták kiállításunkat. Jani, Henrik és Kristóf.
Idén is sokan voltak kiváncsiak a kiállításunkra, köszönjük, várunk jövőre is mindenkit!
A játszószönyeg is kihasznált volt.


150 éve 1868. június 30-án alakult meg a Magyar Államvasutak/a MÁV/

Magyar Északi Vasút: Az 1852-ben alakult Pest-Losonci Vasút és Kőszénbánya Társaság. A társaság 1867. április 2-án megnyitotta a forgalom számára Bp.Józsefváros-Gödöllő-Hatvan közötti 68 km és a Kőbánya-alsó és Kőbánya-felső közötti 1,3 km hosszú un. királyi vágányt. A Hatvan-Salgótarján közötti 56,7 km vonalat 1867.május 9-én nyitották meg a forgalom számára. Magyar Északi Vasúttársaságnál már az építés és vasútvonal üzemeltetés során nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe került. Nehéz pénzügyi helyzete miatt 1868. kénytelen volt vonalait az államnak eladni 7,5 millió forintért. A társaság 1868. augusztus 6-án feloszlatta magát. Az állam által megváltott két vasútvonalból alakult meg a MÁV ez lett vasútvonalának első vonala. A vasútfel-ügyelet a kiegyezés /1867/ utáni Független Felelős Magyar Kormány közmunka és közlekedési minisztere Gróf Mikó Imre látta el. Gróf Mikó Imre minisztersége alatt további 600 km vasútvonal épült. A MÁV szervezeti felépítésének kialakítása Tolnay Lajos nevéhez fűződik, aki 1872-től a Magyar Királyi Államvasutak első elnökigazgatója. A MÁV 1884. évi szervezeti átalakításával mind az államvasút igazgatásában, mind a hazai vasútpolitikába irányító szervezetében lényeges változás következett be. Tolnay Lajos MÁV elnök bel és külföldön egyaránt elismert szaktekintély volt. Az 1884.évi átszervezés sikere azon múlott, hogy a két nagy egyéniség Tolnay Lajos MÁV elnök és Baross Gábor államtitkár tud-e tartósan együttműködni. Nem tudtak ezért újabb átszervezés lett a következménye. Az átszervezéssel a legjelentősebb változás az volt, hogy az Igazgatóság elnöke nem a miniszter, hanem az államtitkár Baross Gábor közvetlen felügyelete alá került. Ezek után Tolnay Lajos Tisza Kálmán miniszterelnöktől kért segítséget az átszervezés ellen, de a miniszterelnök Baross Gábornak adott igazat. Tolnay Lajos nem várta meg az átszervezést, hanem, 1855. novemberben lemondott. Ezek után 1886. május 26-án Lukács Béla lett a MÁV elnök igazgatója. Baross Gábor 1886. december 29-től 1889. június 15-ig közmunka és közlekedési miniszter, 1889. június 15-től 1892. május 9-ig kereskedelemügyi miniszterként irányítja a Közlekedés ügyeit. 1887. február 11-én Lukács Bélát miniszter tanácsost, a MÁV elnök-igazgatóját kinevezik közmunka és Közlekedési Minisztérium államtitkárává. Az okmányt Ferenc József uralkodó és Baross Gábor miniszter írják alá.
A közmunka és Közlekedési minisztérium jelentést tesz közzé a hazai vasútügybe. Eszerint 1886. év végén a hazai vasútvonalak hossza 9028 km ebből 4215 km a MÁV vonala. Mozdonyok száma 725 db, személykocsik 1230 db, teherkocsi 16268 db, 1886. december 29-én Baross Gábort kinevezik közmunka és közlekedési miniszternek A magyar állam két nagy hullámban államosította a magánvasutakat először 1880-1885 másodszor 1889-1891 ez már nem pénzügyi kényszer miatt sokkal inkább gazdaságpolitikai lehetőség. A legnagyobb feladat az Osztrák-Magyar Államvasút társaság állami tulajdonba vétele volt.
1891-ben a magyar állam átvette az Osztrák-Magyar Államvasút társaság magyarországi vonalait és forgalmi eszközeit. A megváltási év az engedély hátralévő 75 éves időtartamára évi 9.6 millió forint volt.

Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klub Gombos IstvánAz alábbi képeket Lethenyei László fotóművész készítette a vasútmodell kiállításról.


Fotó Gombos Dániel
Fotó G.Dani
Fotó G.Dani
A képen Somodi Dani
Fotózta Gombos DaniVVTV felvétele 2018. Veresegyház
Vissza a tetejére!